Herkese merhaba!

Bugün internet sitemiz açıldı! Hepiniz hoş geldiniz! Sizlerden gelen tüm yorumları, olumlu ve olumsuz eleştirileri okuyoruz ve ekip olarak değerlendiriyoruz. Bu yolculukta bize katkıda bulunduğunuz için hepinize çok teşekkür ederiz. 

Sitemizde neler olacak? Dekorasyon hakkında blog yazıları ile ilk adımımızı attık. Zaman ilerledikçe dekorasyonla ilgili ve tabii bizim tarzımıza uygun birçok yenilikle karşılaşacaksınız 🙂

Sitemizin ilk konusunun çok özel olması bizim için önemliydi. Görünenin arkasında daha derin bir anlamı olan bir konu seçtik. Bize bu seçimi yapma fırsatını sunan Dr. Işın Akı ‘ya teşekkür ederiz.

Hadi o zaman! Başlayalım.  

Ağzında gümüş kaşıkla doğmak

Birçoğumuz gümüşü sadece ev eşyalarında ve takılarda kullanılan bir malzeme olarak tanırız. Oysaki gümüş, bundan çok daha fazlasıdır. 

Gümüş; çok eski zamanlardan beri bilinir. Buna rağmen altın ve bakırdan daha sonra keşfedilmiştir. Mısırlılar tarafından ilk kez kullanılmaya başlanmış, Nil Nehri civarında da ilk kez para olarak kullanılmıştır. Romalılar gümüşü işlemeyi başarmışlar ve yaşamın birçok alanında kullanma fırsatı yaratmışlardır. 

“Ağzında gümüş kaşıkla doğmak” deyimini duyanlar olmuştur mutlaka. Bu deyimin oldukça derin bir anlamı vardır.   

Gümüş bileşenlerinin en önemli özelliği anti bakteriyel olmasıdır ve üzerinde mikroorganizmaların barınmasına izin vermez. 450 tür bakterinin DNA’sını bozarak yok edebilir. Kolay reaksiyona girerek vücutta oluşan zehri hemen belli eder.        

Gümüşün bu özelliklerinden haberdar olan varlıklı aileler de yeni doğan çocuklarının bağışıklık sistemini güçlendirmek için ağızlarına gümüş kaşık sürerlermiş. “Ağzında gümüş kaşıkla doğmak” deyiminin hikâyesi aslında budur. Bilimsel gerçeklere dayalı bir deyim. 🙂  

Eski zamanlarda gümüş, sağlıklı yaşamın da bir simgesiymiş aslında. Doktorlar, danışanlarına gümüş tabaklarda ve gümüş çatal bıçak ile yemek yemelerini önerirlermiş. Zehirlenmek istemeyen devlet adamları da genellikle sofralarda gümüş eşyaları tercih ederlermiş. Çingeneler damarlarına gümüş enjekte edip dönemin salgın hastalıklarından korunurlarmış.      

Bu kadar yaygın olarak kullanılan gümüş günümüzde neden tercih sebebi değil peki? İkinci Dünya Savaşı sırasında penisilin keşfedilip, patenti alınmış ve artık gümüşün sağlık sektöründeki tahtı sallanmıştır. -Penisilin birçok firma için büyük kar elde etme kaynağı hale gediği için gümüş artık sadece yardımcı oyuncu olarak hayatına devam eder. –

Hiç mi kötü bir özelliği yok bu gümüşün? Var tabii! Hava ile hızlı reaksiyona giren gümüş oksitlenir ve diğer elementlere göre daha hızlı kararır. Bu da gümüşten yapılmış tüm nesnelerin belli aralıklarla derinlemesine temizlenmesi ihtiyacını doğurur. Eğer evde çok fazla gümüş eşya kullanıyor iseniz yılın belli dönemlerinde onlara bakım yapmak için zaman ayırmanız gerekebilir. Tabii bir diğer neden de gümüşün bakır metal gibi malzemelere kıyasla daha pahalı olması.

Gümüş sadece kaşık ve yemek takımlarında kullanılmıyor. Dekorasyonda da gümüş rengi detaylar oldukça sık kullanılıyor. Siz gümüş ve gümüş detaylar hakkında ne düşünüyorsunuz?



5 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Kadifelere sarılı gümüş takımlar önemli misafirlere çıkarılır ya hep eski filmlerde… çok estetik… yazı çok güzel görseller de öyle! Bravo

  2. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Ben de şunu eklemek isterim ki enfeksiyonu olan hastalarda normal implantlar yerine antibakteriyal özelliği nedeniyle gümüş kaplı implantlar tercih edilmektedir.